Обука за проценувачи во процесот на валидација на неформалното и информалното учење (ВНИУ)

ЈУ Центар за образование на возрасните, со поддршка на Центарот за доживотно учење, организира петдневна обука за проценувачи во процесот на валидација на неформалното и информалното учење. Обуката беше наменета за лица од образованието и стручни лица од пазарот на трудот, кои ќе учествуваат  во фазата на пилотирање на процесот на ВНИУ наредната година.

ЈУ Центар за образование на возрасните од 2014 година работи на креирање на систем на ВНИУ во Република Македонија. До сега се изработени повеќе документи, организирани обуки за кадарот, а во подготовка е и легислатива за процесот на валидација. Процесот ги содржи фазите на: индентификација, документација, проценка и сертификација, а обучените проценувачи ќе бидат инволвирани во третата фаза, проценување.

Обуката ја водеше Ани Картунен, експерт од областа на валидацијата на неформалното и информалното учење, од Финска.

Во наредниов период ЈУ Центар за образование на возрасните ќе организира дополнителни обуки за советници и проценувачи за потребите на системот на валидација.

септември 29, 2022
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support