Опис на програма

Кандидатот се оспособува да ги разбере главните идеи на сложен текст на конкретни или апстрактни теми, вклучувајќи и стручни дискусии од сопствената специјалност. Може да комуницира флуентно и спонтано што овозможува непречена интеракција со родени говорители без потешкотии за двата соговорника. Може да состави јасен и детален текст на широк спектар на теми и да искаже став за одредена тема истакнувајќи ги добрите и лошите страни на различните мислења.

Резултати од програма

[:mk]Кандидатот е способен да разбере поопширни излагања и предавања и да следи и посложени расправи доколку темата му е донекаде позната. Може да разбере поголем дел од вестите на ТВ и од емисиите за актуелни настани. Може да ги разбере и повеќето филмови на стандарден јазик. Може да чита статии и извештаи кои обработуваат современи проблеми и во кои авторите заземаат одредени ставови или гледишта. Можеда разбере современа литературна проза. Може да комуницира доволно течно и природно, што му овозможува непречена интеракција со соговорниците кои зборуваат на својот мајчин јазик. Може активно да учествува во дискусии на познати теми и ситуации, застапувајќи ги и бранејќи ги своите гледишта. Може да зборува јасно и детално на голем број теми поврзани со своето поле на интерес. Може да го објасни својот став во врска со некоја актуелна тема, наведувајќи ги предностите и недостатоците на различните можности. Може да напише јасен, детален текст на голем број теми поврзани со своите интереси. Може да напише состав или извештај во кој пренесува информација или наведува причини за или против определено гледиште. Може да пишува писма, нагласувајќи го значењето на настаните и искуствата за мене.[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Претходно успешно завршен Б1 степен.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 48 48
Пракса 48 48
Оценување 2 4
Вкупен број на часови 100
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support