Опис на програма

Курс по англиски јазик со увежбување на четири вештини и тоа читање,слушање,зборување и пишување преку забавни лекции видео и аудио материјали со текстови и теми кои ги тераат и мотивираат учениците да сакаат да зборуваат. Преку оваа програма ќе научите соодветно да читате текстови, да ги преведувате истите, да разбирате текстови, да пишувате писма формални и неформални,  секакви видови на есеи од различни теми кои се соодветни за возраста на ученикот, и да зборувате на многу теми кои се складни со возраста на ученикот. Ученикот ќе научи да поставува прашања, да одговори соодветно на слушан текст, да објаснува зборови да расправа со многу посложени реченици на дадена тема, да напише формално и неформално писмо, критика, CV, мотивационо писмо, статија за во весник или списание, опис на куќа и стан, да раскаже приказна, опис на пријател, да состави посложен диалог со дадени елементи, да знае да разменува информации итн.

Овој курс е наменет за лица кои имаат добро познавање на јазикот, но чувствуваат дека тоа е недоволно за посложена употреба и комуникација. Покрај вежбите за читање, пишување и слушање, посебен акцент е ставен на конверзација. Од слушателите се бара активно учество во предавањата кое води до зголемена самодоверба во користење на јазикот. Се повторуваат досега изучените граматички правила и се изучувааат посложени глаголски форми (минато сегашно и идно време) и правопис во англискиот јазик, се вежбаат конверзациски техники, се збогатува  вокабуларот, се зголемува вашата самодоверба и се подигнува нивото на јазикот.

Наставната програма на OXFORD New English File е изработена од врвни јазични експерти и е наменета за возрасни. Учебникот изобилува со интересни теми и современи текстови од секојдневниот живот кои ги мотивираат слушателите, а работната тетратка нуди голем број на дополнителни вежби.

Оваа програма ги покрива сите четири вештини со фокус и на изговорот преку користење на многу ресурси како што се аудио и видео материјали, тестови и современи интерактивни  методи при примена на наставата. Секое ниво или степен е соодветен на возраста на ученикот и има карактеристики кои ги привлекуваат учениците лесно да го научат и совладаат материјалот кој е предвиден во програмата.

Резултати од програма

[:mk]По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да: - Чита и преведува и разбира текстови со потежок и посложен вокабулар како и изговор на истите - пишува кратки и долги писма(формални и неформални) и кратки и подолги есеи на различни теми  со користење на потежок и посложен вокабулар. Зборува/комуницира на следниве теми пример:
  • Професии
  • Купување, кино
  • Да употребува сложени именки во комуникација
  • Телевизија и фразални глаголи
  • Да користи именски фрази
[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Над 17 години, Тест за утврдување на нивото на познавање на јазикот и усно излагање т.е. проверување на знаењето на јазикот.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 20 63
Пракса 10 31
Оценување 2 6
Вкупен број на часови 32
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support