Опис на програма

Потребата од ефективно јавно говорење речиси сигурно ќе не допре некаде во нашиот живот затоа што секој од нас некако низ целиот живот нешто комуницира. Комуникацијата е многу опширен процес. Комуникацијата се карактеризира со различни индивидуални толкувања како и од комуникациските искуства на партнерите.

Јавниот говор е уметност. Кога зборуваме за јавноста, многу фактори го одредуваат успехот или неуспехот. Покрај јасен и разбирлив јазик, исто така се невербални аспекти како јазикот на телото, кои влијаат на впечатокот на говорникот на публиката.

Програмата на курсот Вештини за јавно говорење и политичко комуницирање е намената да им помогнат на учесниците да ги развијат своите комуникациски вештини во јавноста поврзано со политичка комуникација. Овој курс дава стратегии во однос на изрази на лице и гестови, што ќе не натера да бидеме уште поубедливи како лидер во секојдневниот живот и во организацијата.

Курсот исто така ќе помага за успешно да се постават пораките во медиумите. Како да се напишат соопштение за печатот? Што ја прави конференцијата за печатот успешна? Кои теми ги интересираат новинарите? Прашања за кои ќе се добијат одговори во теоретски дел и врз основа на практични вежби.

Резултати од програма

[:mk]
 • Прават проценка на личната, социјалната и политичката вредност на науката за јавен говор и политичка комуникација
 • Го разбираат  процесот на комуникација
 • Ја разбираат етичката одговорност на јавните говорници
 • Извршат проценка и разбирање на различни стилови на информации и организирање на убедливи (политички) говори
 • способност да се подготви говорниот план
 • разбирање на  корисноста на визуелната помош во процесот на градење на говор
 • Сосдават  основни вештини или аргументација и критичко размислување
 • Да знае за политичката комуникација и прес-конференцијата
 • Соработуваат со медиумите, протоколите и односите со јавноста
 • Знае за функционирањето на  канцеларијата за односи со јавноста
 • Знае како функсионира дипломатската реторика
 • Ја разбира целта и процесите на ефективни состаноци
 • да развие вештини за  правење на најдобриот јавен говор а истиот и за политичка комуникација
[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Учесник во програмите за образование на возрасните може да биде лице кое иманавршено 15 години”.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 36 60
Пракса 12 20
Оценување 12 20
Вкупен број на часови 60
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support