Опис на програма

Програмата „ Изработувач на леб, бели печива и бурек“ се состои од 450 часа, од кои 155 часа се теоретска настава и 295 часа се практична настава. Периодот на реализација на програмата е 4 месеци.

Главна цел на програмата е кандидатите да  стекнат компетенции за изработка на леб, печива и бурек почитувајќи ги прописите за работа во пекарство. Кандидатите преку реализација на модулите ќе стекнат  компетенции со кои имаат можност за директно вработување или можност за отворање на сопствен бизнис.

По завршување на програмата секој кандидат ќе биде способен да:

  • постапува правилно со тестото при негово замесување и обработка;
  • извршува работни операции во технолошките процеси за изработка на леб, печива и бурек;
  • ракува правилно, чува и складира суровини и производи;
  • ракува и одржува алати, апарати и опрема во процесот на изработка на леб, печива и бурек;
  • ја планира работата и обезбеди услови за извршување на истата;
  • применува начела на добра хигиенска пракса, HACCP систем и важечки правилници
  • комуницира соодветно, отвара сопствен бизнис или да се вработи на соодветно работно место

Теоретскиот дел на обуката се одржува во училница која е прилагодена за работа за соодветен број на учесници.Практичниот дел се реализира во работилници за изработка на леб, печива и бурек.

Модулите се реализираат во согласност со програмата.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]
  • Минимум завршено основно образование
уреден наод од ( здравствено-хигиенски ) санитарен преглед[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 155
No instructions found !
Пракса 295
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 450
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support