Опис на програма

Програмата Изработувач на машка и женска кошула се состои од теоретски и практичен дел.Во теоретскиот дел програмата ги опфаќа следните содржини: основни антропометриски точки на телото значајни за утврдување на контролни мерки кој се користат при изработка на кошула. Да црта базна конструкција на машка и на на кошула и мерење на пропорционални и конструкциски мерки,
 Познава правила за организација на работното место,
 Познава структура и начин на организација на работа,
 Рационално користи материјали и опрема,

почнувајќи од изработка она пробен модел за кошула,подготовка на материјалот за кроење,да крои, да шие,да врши доработка и меѓуфазно да врши пеглање на производот.

Теоретска и практична настава
• Кроење
-се чита работниот налог
-се репортира материјалот примен од магацин
-се поставува материјалот на маса ја поставува кројната слика која добро рационално е уклопена крои по шаблонот
-се обележуват составните делови по величина и се комплетира лепенките
-се термофиксират според дадените параметри (температура, притисок, време)
-се комплетира соглацно со документација и ги сортира останатите составни делови
• Шиење
-Се прави пробен модел
-Се шијат привремени шевови
-Ги повтзува составните делови
-Ако има потреба се врши корекција на согласност со моделот
-Го нашива амблемот
-Се нашива етикета која означува за која фирма е наменет моделот
-Се нашива
-Се монтира рамо
-Се нашива крагна
-Се нашива ракав
-Се составуваат страни
-Се врши мегуфазно пеглање
-Се нашива манжетна
-Се прави рупица на моделот
-Се нашива копче
-Се врши финално пеглање
• За теоретска настава потребни се 35 часа
• За практична настава потребни се 190 часа
• За оценување потребни се 15 часа

Резултати од програма

[:mk]• Правилно да ракува со машини за шиење, • Да го реализира работниот налог, • Правилно да го подготвува материјалот за кроење, • Рационално ги поставува кројните делови-шаблони на наслагата од материјал • Ги обележува правилно кројните делови на кројната наслага • Крои со шаблони женска и машка кошула, • Комплетира кројни делови на кошула • Составува правилно кројни делови на машка и женска кошула машински • Ракува со машина за шиење , • Врши корекција (поправа) готовите производи според даден модел, • да се грижи за безбедноста на работното место и пошироката околина[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk] Нема посебни ограничувања, да има завршено најмалку осовно образование и да има наполнето 15 години[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 35 17
Пракса 190 75
Оценување 15 8
Вкупен број на часови 240
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support