Опис на програма

 

Содржината на програмата за обука вклучува детален преглед на актулените познавања за системите за користење на енергија од обновливи извори на енергија, со опфаќање на актуелните материјали и техники за нивно инкорпорирање, монтирање и инсталирање, основи на проектирањето, планирање на правилно инсталирање и одржување на Фотоволтаични системи, елементи од теоретски основи на процесите, карактеристики на компонентите и на системите и нивно димензионирање, како и еколошките аспекти, а обезбедува и соодветно запознавање со европските стандарди, техниките за мерење на енергетските  заштеди, како и постапки за заштита при работа.

Како резултат на програмата ќе се јават квалификувани инсталатери за монтирање и инсталирање на системи за енергија од обновливи извори на енергија поконкретно Фотоволтаични системи, со солидни вештини, знаења и способности потребни за новите занимања и познавање на работните процеси на оперативно ниво.

Програмата се состои од 6 модуларни единици кои овозможуваат запознавање со сите неопходни знаења и вештини за наведеното занимање.

Програмата за обука е со вкупно времетраење од 80 часа, од кои 28 часови се теоретска настава (35%), 48 часа се практична настава (60%) и 4 часа се предвидени за проверка на знаењето (5%).

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]
  • минимум III ниво на квалификација според НРК (средно стручно образование или гимназија);
-Кандидатите треба да бидат постари од 18 години[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 28
No instructions found !
Пракса 48
No instructions found !
Оценување 4
No instructions found !
Вкупен број на часови 80
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support