Опис на програма

Програмата Козметичар за нега на лице и тело е наменета за обука на возрасни за стекнување на знаења и вештини за самостојно извршување на работни задачи од областа на козметика.

Содржината на програмата се темели врз стандардите на занимање за Козметички техничар и за Шминкер.

Реализацијата на програмата е преку теоретски часови, практична обука и проверка на знаењата и вештините на учесниците. Теоретскиот дел се реализира во соодветно опремена училница/кабинет, а практичната обука се реализира во козметички салон опремен според барањата на стандардите за вршење на дејноста.

Оценување и вреднување на постигањата на секој учесник во програмата ќе се изведува тековно и на завршен испит. Учесникот кој со успех ќе го положи завршниот испит ќе се здобие со сертификат за Козметичар за нега на лице и тело и ќе биде оспособен да го организира просторот и работата во козметички салон,подготвува работно место,создава услови за работа, прима и подготвува клиент, изведува класични и комбинирани третмани на кожа, третира проблематична кожа, применува апаратурна и препаративна козметика, депилира, изведува шминкање и користи јапонска техника на шминкање на веѓи.

Учесникот во програмата ќе биде оспособен да комуницира со клиентот и со тимот користејќи култура на говор и етика во работењето, да применува санитарно технички норми за заштита на животната и работната средина и ќе го поттикне да покаже интерес за постојан напредок во професијата.

Програмата Козметичар за нега на лице и тело нуди можност за напредување на учесникот во други обуки или повисоки нивои на квалификации од областа на козметика.

Времетраењето на програмата е 230 часа од кои 70 часа се  теорија, 140 часа се практична обука во реални работни услови и 20 часа се наменети за оценување. Термините во кои ќе се реализира програмата се договараат со учесниците.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]  Завршено најмалку основно образование и возраст на учесникот над 15 години.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 70
No instructions found !
Пракса 140
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 210
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support