Опис на програма

Програмата за обука за оваа одговорна и многу хумана работа е со тримесечно времетраење, односно 250 часа т.е. 10 кредити, и опфаќа стручно теоретски содржини во времетраење од 86 часа кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак е со времетраење од 164 часа и се изведува установи за дневен престој на лица со попреченост, или институции за сместување на лица со попреченост.
Учесникот во програмата ќе се оспособи да ја планира, подготвува и организира сопствената работа самостојно и/или под надзор на стручно лице во институции/установи.
Учесникот ќе се oспособи да овозможува асистенција при обавување на животните активности; движење, користење на ортопедски помагала, користење одредени методи и техники за спроведување на лична хигиена, менување на облека и сл. .
Учесникот ќе се оспособи за работа во тим, да подготвува и води дневник за работа да е проактивен во обезбедувањето на услугата, да се грижи за квалитетот на извршената работа, да комуницира со родителите – стрателите на корисникот на услугата и да се грижи за безбедноста и здравјето при работа и заштитва на животната околина.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]• завршено основно образование • најмалку 18 годишна возраст [:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 86
No instructions found !
Пракса 164
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 250
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support