Опис на програма

Главна цел на програмата е учесникот  да стекне знаења, вештини и компетенции за давање на услуги од социјален аспект во институции или домашни услови на лица кои поради возраст, хронични болести и др. причини се во состојба на изнемоштеност и неможност да се грижат за себе.

Програмата е организирана во пет модули кои му овозможуваат на кандидатот да биде во состојба да:

 

  • Подготвува и организира работно место и начин на комуникација
  • Помага при одржување на лична хигиена,исхрана,транспорт
  • Следи физичките и психичките промени кај старото и немоќно лице
  • Помага при набавка и примање на редовната терапија со лекови
  • Дава прва помош и ги применува на прописите од системот на социјална заштита во делот за стари и немоќни лица

Начинот на реализација на програмата е преку практична и теоретска обука и води до стекнување на сертификат „ Негувател/ка на стари и немоќни лица“.

Времетраењето на програмата е 230 часа од кои 70 часа теоретска обука, 160 часа се практична обука во реални работни услови. Теоретскиот дел од програмата ќе се изведува во современо опремена училница. Вреднувањето на постигнувањата на учесниците се спроведува по завршувањето на теоретскиот дел преку проверка на знаење со цел споредба на знаењето пред и после теоретската обука, а по завршувањето на практичната обука следи и завршен испит преку кој ќе се дефинираат стекнатите вештини и компетенции. По успешно положен завршен испит учесниците се стекнуваат со сертификат  „Негувател/ка на стари и немоќни лица“.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

Минимум завршено основно образование и возраст од најмалку 18 години

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 70
No instructions found !
Пракса 160
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 230
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support