Опис на програма

Главна цел на програмата е учесникот да стекне знаења ,вештини и компентенции за правилно користење и успешно  ракување  на ЦНЦ машина со користење на готови компјутерски програми и интегрирана околина за програмирање.

Програмата се реализира преку теоретска и практична настава                                              Модуларни единици во наставната програма се:

  • Анализа,планирање и организирање на работата
  • Подготовка на работата и работното место
  • Оперативни работи
  • Обезбедување и осигурување квалитет
  • Одржување и поправка на опремата,машините,уредите и средствата за работа
  • Заштита на работата, здравјето и околината

Времетраење на програмата е 300 часа  од кои   100 часа се предвидени за теоретска настава,а 200 часа се предвидени за практична настава. Наставата се реализира од понеделник до петок .Теоретската настава се изведува во специјализирани простории во рамките на компанијата под менторство на дипл.инж.по машинство, а практичниот дел со дип. инж. по машинство или опператор на ЦНЦ машина со 3 год. работно искуство

Вреднувањето на постигањата на учесниците се спроведува со тест по завршување на теорискиот дел од обуката ,а со завршен испит по завршувањето на практичниот дел.По успешно положен завршен испит се дефинираат стекнатите вештини и компентенции и учесниците се стекнува со сертификат   Оператор на CNC машина    .

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Учесниците во програмата е потребно да имаат завршено најмалку основно образовние  и 17 години старост[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 100
No instructions found !
Пракса 200
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 300
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support