Опис на програма

 

Преку оваа програма учесниците се оспособуваат за  користење на  Брајовото писмо  – запознавање  и изучување на сите графеми на писмото – букви, бројки, правописни интерпукциски знаци, броеви и други математички симболи; се оспособуваат за пишување и читање на  текстови на Брајово писмо.

 

Се оспособуваат за ракување и користење на Брајова машина;

 

Исто така ќе добијат информации и знаења за историскиот развој на писмата за слепи; ќе се запознаат со  причините и условите во кои е создавано Брајовото писмо како универзално писмо за слепи.

Резултати од програма

[:mk]По завршувањето на програмата,  од учесниците се очекува:
 • да ги развијат потребните вештини и да се стекнат со знаења како предуслов за описменување на Брајово писмо,
 • во целост да ги изучат сите симболи на буквите , бројките , правописни интерпукциски знаци, математички знаци,
 • да ја совладаат  техниката на читање  ,
 • да го користат писмото за читање и пишување на текстови ,
 • да се научат да ја користат Брајовата машина како основно средство за пишување .
   [:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Основен влез  - учесникот да има завршено  основно образование и возраст над 15 години[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 70 70
Пракса 20 20
Оценување 10 10
Вкупен број на часови 180
0 STUDENTS ENROLLED
  Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
  top
  © 2018 Developed by Unet
  Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support