Опис на програма

Главна цел на програмата е да го оспособи учесникот за работа со шминка, да ги препознава препаратите кои се користат за шминкање и правилно да ги применува, идентификување на приборот и правилна примена на истиот, распознавање на боите и типовите на луѓе и стилот.

Начинот на реализација на програмата е преку практична и теоретска обука и води до стекнување на сертификат за шминкер

Времетраењето е 6 (шест) недели или 18 дена или 54 часа вкупно. Програмата се изведува 3 пати неделно по 3 часа или вкупно 9 часа неделно. Програмата нуди можност за напредување на повисоки нивоа-курсеви како филмска и сценска шминка и специјални ефекти.

Резултати од програма

По завршување на програмата учесникот ќе биде оспособен да: -идентификува средства за нега на кожа, -разликува методи за одредување на статусот на кожата, -да го индентификува и правилно да го користи приборот и средствата за работа, -избира средства и алат за шминкање, - ги изведува основните техники на нанесување бела козметика,пудри,сенки и бои, - изврши анатомска поделба на лицето и негова визуелна корекција, - применува техники за обликување веѓи, -исто така оспособен е и за фиксирање на пудра, -развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење.

Критериуми за влез во програмата

Основно ниво на образование: основно образование и возраст од најмалку 15 години. Пожелно ниво на образование: тригодишно или четиригодишно образование (од било која струка). Дополнителни барања за кандидатите: дополнителни услови не се бараат.

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 15 15
Пракса 75 75
Оценување 10 10
Вкупен број на часови 54
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support