Опис на програма

Главна цел на програмата е учесникот  да стекне компетенции за примена на основните фризерски техники како и правилно да го користи фризерскиот алат, прибор и препарати.

Начинот на реализација на програмата е преку практична и теоретска обука и води до стекнување на сертификат за помошник фризер.

Времетраењето е 4 (четри) месеци или 55 ден или 220 часа вкупно. Програмата се изведува 3 пати неделно по 4 часа или вкупно 12 часа неделно.

Програмата нуди можност за напредување на повисоки нивоа-курсеви за фризерство (Напреден курс и Специјализиран курс).

Резултати од програма

По завршување на програмата учесникот ќе биде оспособен да:
  • организира прием на клиентот во салонот,
  • идентификува средства за нега на коса,
  • разликува методи за одредување на статусот на косата,
  • индентификува и правилно користи приборот и средствата за работа,
  • избира средства за миење на косата,
  • изврши миење на косата со масажа на главата,
  • користи основните техники на фенирање, боење, шатирање, бланширање и боење со фолии,
  • применува техники за виткање и изработка на минивал,
  • користи основните техники на шишање на долга, средна и кратка коса,
  • собира коса и плете плетенки,
развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење.

Критериуми за влез во програмата

Основно ниво на образование: основно образование и возраст од најмалку 15 години. Пожелно ниво на образование: тригодишно или четиригодишно образование (од било која струка). Дополнителни барања за кандидатите: дополнителни услови не се бараат

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 44 20
Пракса 154 70
Оценување 22 10
Вкупен број на часови 220
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support