Опис на програма

Програмата овозможува работно оспособување за Подготвувач на слаткарски производи. Истата е со тромесечно времетраење, односно 380 часа и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во слаткарска работилница, ресторани и хотели.
По успешното завршување на програмата учесникот ќе се оспособи да ја подготвува и ја организира сопствената работа, да комуницира со клиентите и соработниците, да приготвува различни видови теста, пече слатки и печива од различни видови теста, приготвува полнила и филови, преливи, кремови, глазури, да приготвува десерти, да моделира и изработува производи од шеќер, да произведува чоколадни производи, сладолед, да работи во согласност со нормативите и прописите за заштита на работната средина и околина, да ги познава правата од работен однос и можностите за отворање и водење на сопствен бизнис.
По завршувањето на програмата учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Подготвувач на слаткарски производи по верифицирана програма.

Резултати од програма

Учесникот по успешното завршување на програмата ќе се оспособи за изведување на работи и работни задачи Подготвувач на слаткарски производи ќе приготвува различни видови теста и маси, ќе пече слатки и печива, ќе приготвува полнила и филови, преливи, глазури и премази, десерти во порции и национални десерти, ќе моделира и изработува производи од шеќер, ќе произведува чоколадни производи, различни видови сладолед, ќе работи во согласност со нормативите и гарантира за квалитетот на работата и услугите и ќе ги познава правата од работен однос и можностите за отварање и водење на сопствен бизнис. По завршувањето на програмата учесниците полагаат завршен испити се стекнуваат со сертификат. комуницирање.

Критериуми за влез во програмата

Завршено најмалку основно образование и над 15 годишна возраст и санитарна книшка

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 20 20
Пракса 266 70
Оценување 38 10
Вкупен број на часови 380
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support