Опис на програма

Главна цел на програмата е учесниците да се стекнат со знаење, вештини и компетенции од областа на претприемништво

Програмата за обука опфаќа теоретски и практичен дел кој ќе се реализира во 48 часа
обука и 2 часа оценување.

Целта на обуката е учесниците да ги разбираат основите и принципите на претприемништвото, да можат да спроведат истражување во врска со претприемничка идеја, да предложат ефективни насоки за делување на постоечки претприемнички бизниси, да дизајнираат конкурентен бизнис модел, да развијат маркетинг план, оперативен план, финансиски

Главна цел на програмата е учесниците да се стекнат со знаење, вештини и компетенции од областа на претприемништво

Програмата за обука опфаќа теоретски и практичен дел кој ќе се реализира во 48 часа
обука и 2 часа оценување.

Целта на обуката е учесниците да ги разбираат основите и принципите на претприемништвото, да можат да спроведат истражување во врска со претприемничка идеја, да предложат ефективни насоки за делување на постоечки претприемнички бизниси, да дизајнираат конкурентен бизнис модел, да развијат маркетинг план, оперативен план, финансиски план , да ја подобрат креативноста и иновативноста.

Теоретска настава се состои од интерактивни методи за учење на возрасни, а практичната обука се состои од активности организирани со тестови, вежби, презентација на успешни практики, индивидуална и групна работа, опис на бинзис идеја и на Бизнис план. По успешно завршената обка учесникот полага завршен испит и се стекнува со државно признат Сертификат за Претприемништво. план , да ја подобрат креативноста и иновативноста.

Теоретска настава се состои од интерактивни методи за учење на возрасни, а практичната обука се состои од активности организирани со тестови, вежби, презентација на успешни практики, индивидуална и групна работа, опис на бинзис идеја и на Бизнис план. По успешно завршената обка учесникот полага завршен испит и се стекнува со државно признат Сертификат за Претприемништво.

Резултати од програма

[:mk]
 • објаснува процеси на претприемништво,
 • разликува капитал и средства на претприејатието;
 • диференцира извори и начини на финансирање на бизниси;
 • споредува форми на трговски друштва;
 • прави SWOТ анализа
 • изготвува бизнис план;
 • применува електронски информациски извори;
 • се оспособува за посветеност кон постигнување на професионални и лични цели;
 • определува мисија и визија на бизнисот;
 • применува вештини на комуникација и презентирање,
ја разбира улогата на човечките ресурси[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Завршено минимум средно образование, возраст над 17 години и основни познавања за работа со компјутер[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 20 40
Пракса 28 56
Оценување 2 4
Вкупен број на часови 50
0 STUDENTS ENROLLED
  Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
  top
  © 2018 Developed by Unet
  Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support