Опис на програма

Главна цел на програмата е учесникот да стекне знаења, вештини и компетенции за управување со виљушкар за манипулација со различни видови стоки.
Времетраењето на програмата е 160 часа од кои 40 часа теоретска обука, 120 часа се практична обука во реални работни услови од кои 16 часа се наменети за оценувањето. Теоретската обука се одвива во училница со потребна современа опрема за изведување на настава. Практичната обука се изведува во работилница со соодветен простор за изведување на обуката.
Учесникот во програмата ќе се оспособи да планира, организира и извршува работни задачи за подигање и транспорт на стока со различни видови виљушкари, рационално да ги користи опремата и времето, да комуницира со претпоставените и корисниците на услуги, да ги почитува правилата и прописите во внатрешниот транспорт; да ги одржува во исправна состојба виљушкарите; чита ознаките на амбалажата на стоката; да води и издава потребна документација за изведените работи, квалитетно да извршува работа, применува правила за безбедност при работа, здравје и лична заштита и заштитата на работната околина,
Вреднувањето на постигнувањата на учесниците се спроведува по завршувањето на теоретскиот дел преку проверка на стекнатите знаења преку тестирање кое се спроведува после теоретската обука, а по завршувањето на практичната обука се проверуваат стекнатите вештини. По успешно положен завршен испит учесниците се стекнуваат со сертификат „Ракувач на виљушкар“.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Учесници во програмата можат да бидат лица кои: - имаат зaвршено основно образование и - се над 18 годишна возраст, - поседуваат возачка дозвола од „Б“ категорија. [:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 40 30
Пракса 120 70
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 160
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support