Опис на програма

нскиПрограмата овозможува работно оспособување за Ракувач со градежна механизација и истата е со времетраење од 250 часа. Програмата опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука, која  пак се изведува на терен во реални услови. По успешното завршување на програмата учесникот ќе  се оспособи  и ќе се стекне со знаење самостојно да ракува со градежна механизација, ќе стекне работни навики и дисциплина, ќе применува безбедност при работа, ќе се оспособи да се грижи за својата и безбедноста на лицата со кои работи, ќе развива способности за прецизност и одговорност при изведување на работни операции со градежна механизација и изведби согласно проект и инструкции, ракување и управување со градежна механизација на терен, изведба при ископ, депонирање на ископен материјал, рамнење, набивање, мешање, товарење, користење на упатства за ракување, пополнување потребна документација, одговарање за квалитетно извршена работа, одржување на механизацијата во исправна состојба.

Се грижи за безбедноста при работа, здравјето и заштитата на работната околина,  комуницира со соработниците, познава права од работен однос, можности за отварање и водење на мал бизнис.

По завршувањето на програмата учесникот полага завршен испит. По успешното

Резултати од програма

[:en] [:al] [:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Учесникот да има наполнети 18 години, да има завршено минимум основно образование и да поседува возачка дозвола од Б категорија.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 80 86400
Пракса 170 86400
Оценување 86400 86400
Вкупен број на часови 170
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support