Опис на програма

Комплетниот учебници за напреден курс по словенечки јазик  како втор / странски јазик е наменет за возрасни ученици или студенти по словенечки јазик кои сакаат да го надградат своето знаење до ниво на самостојни корисници  или дури и повисоко. Се состои од два дела: учебник и работна тетратка. Во секоја секција се вклучени два дискови со аудио и видео.

Материјалот се состои од 10 единици хармонизирани со програмата по словенечки јазик за странци предвидени за ова ниво од Општата европска јазична рамка. Во првите две единици, првите два оддели се занимаваат со животот на поединецот во секојдневниот живот, во слободно време и во однос на другите, додека следните три нудат информации за словенечката култура, историја и социолошкиот и политичкиот живот во Словенија и во странство. Единиците на работа б се наменети за решавање на социјалните проблеми, медиумите, актуелните теми во науката и јазикот кои се појавуваат во работните текстови. Последната, десеттата единица е повторувачка и ги сумира теми за кои се дискутира. Првично ги поттикнува учениците да ги разгледаат своите јазични вештини, а потоа  имаат можност за активности со  кои можат да го тестираат она што го научиле. На крајот на самиот учебник има краток додаток за правописот. На ова ниво се  консолидира вокабуларот и граматичките и комуникациски модели.

Резултати од програма

[:mk]Во третиот степен се повеќе се збори на словенечки на часовите, учениците се оспособуваат се повеќе да разбираат и да потечно да одговорат, да пишуваат и составуваат текстови самостојно.[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Завршено минимум основно образование.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 61 95
Пракса 1 2
Оценување 2 3
Вкупен број на часови 64
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support