Опис на програма

Преземање на QGIS од интернет; Преглед на функционалностите и менијата на QGIS; Работа со QGIS Browser; Подесување на сетинзите за работа во QGIS; Дефинирање на просторен координатен систем; Трансформација на координатниот систем на shape file; Вметнување и едитирање на shape file; Зачувување на проект во QGIS; Навигација на карта; Селектирање и SNAP функции; Мерење на растојанија, површини и агли; Користење на идентификатор на објекти; Работа со атрибутна табела на податоци; Геореференцирање на скенирани карти; Структура на податоци; Креирање на shape file; Векторизација и едитирање; Геометриска и тополошка анализа на податоците; Внесување/експортирање на геометриски податоци во/од базата; Внесување на точки од список на координати; Симболизација на податоците; Конверзија на податоците во/од останати формати; Моделирање и печатење на карта.

Резултати од програма

[:mk]Учесниците на крајот на обуката ќе се оспособат за преземање и инсталација на софтверот во сите оперативни системи, ќе бидат запознаени со функционалностите на софтверот, дефинирање на трите нивоа на сетинзи во проект софтвер и датотека, работа со просторни координатни системи, користење на стандардните алатки за навигација идентификација и селекција, непосредни мерења на геометриски големини, работа со векторски-графички и атрибутни податоци, планирање на структурата на податоците, геореференцирање на картите, векторизаија, геометриска и тополошка анализа на податоците, конвртирање на податоците, симболизација и припрема на карта за печатење.[:]

Критериуми за влез во програмата

[:en] [:al] [:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 8 33
Пракса 12 50
Оценување 4 17
Вкупен број на часови 24
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support