Опис на програма

Курсот е наменет за возрасни слушатели со  почетно знаење  кое со тестирање покажуваат доволно знаење за да влезат во втор степен.

  • Од тематски аспект: секојдневните активности (2), секојдневните обврски, празници, семејство, телефонски разговор, животот на славните личности, годишните времиња, климата, Франција од другата страна на морето, културолошки активности, Брисел – главниот град на ЕУ, неделата на вкусот, прехрабените навики, мода, личниот имиџ, прилики за подароци, купување и плакање, театарски претстави и резервирање, критики на ресторани

●   Од граматички аспект: минато свршено време –passé composé, негацијата кај сложените времиња, блиско идно- futur proche, посвојните придавки (дел 2), блиско минато- passé récent, passé composé и повратните глаголи како и глаголите со помошен глагол сум , структури на тема клима, метеоролошко време, за ситуирање на настан во годината (месец, годишно време, датум), за опишување на место, местото на придавките, заменките y  и en за место, просто идно –futur simple, сегашно во одвивање- présent continu, заменката  On (дел 2), предлозите de и à во имињата на јадења, партитивниот член, негативната количина, заменки за директен предмет COD и за директен предмет COI, структури за давање совет и проценка, односните заменки qui/ que, изразување на точна количина, преостаната количина (ne …plus) и рестрикција (ne …que),  заменката en како директен предмет, структури за нарачки.

Резултати од програма

[:mk]По завршување на програмата учесникот ќе знае да : разбере и употреби познати секојдневни изрази и многу оновни фрази со цел да ги задоволи некои свои конкретни потреби.Ќе може да учествува во едноставна конверзација доколку соговорникот зборува јасно и бавно.[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]А1.1[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 30 88
Пракса 1 3
Оценување 3 9
Вкупен број на часови 34
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support