Опис на програма

Курсот е наменет за возрасни слушатели со покажано основно знаење   за да влезат во трет степен.

  • Од тематски аспект: спомени од детство, французите и домот, цимерство, односите со пријателите, соседите, првата средба со саканата личност, во потрага по работа, совети за работно интервју, искуства од обуките во претпријатијата, стереотипите за Франија и Французите, туризам, квалитетот на животот во главниот град и во провинција.
  • Од граматички аспект: минато несвршено време –imparfait за евоцирање на минат настан, истиот наспроти сегашното време, структури за компарација, конструкциите servir de / à, употребата на временските предлози : depuis/il y a/ dans/pendant, de…à, en, заменките за COD и COI (синтеза), односните заменки qui/ que/ à qui/ dont, структури за дефинирање:C’est+inf, C’est + quand, c’est + nom,индиректен говор со сегашно време, структури за искажување на совети ( втор дел): impératif, si+ present/ futur, il faut que…, коњуктивен начин :subjonctif за искажување на нужност , предминато време- plus-que – parfait,  неопределени замени :quelqu’un, rien , personne, nulle part, прилози,  показни заменки: celui/ celle/ ceux, celles, y  en,  герундив :gérondif,, структурите: ce qui/ce que за истакнување на дел од реченица, суперлатив

Резултати од програма

[:mk]По завршување на програмата учесникот ќе знае да : евоцира спомени,  ја спореди  сегашната дадена состојба со мината состојба,  си го опише домот и зборува за направените промени во него,  ситуира настан во време, побара  стан, разбере  оглас за недвижнини, побара и даде  поконкретни информации врзани за домот, зборува за односите со цимерите, глобално разбере  литературен текст, зборува за односите со пријателите, опише  личност (карактер, маани, квалитети), зборува за односите со соседите, пренесе  разговор,  раскаже  средба,  настани по средбата, разбере  оглас за работа, се претстави во професионален контекст, разбере и состави биографија и едноставно професионално писмо, даде совети, препораки, посочи нужност од промени, зборува за професионалното искуство, за своите професионални активности,  за одредена земја и  нејзините граѓани,  стереотипите, разбере  туристички информации, резервира, разбере  компаративна студија, зборува за своето место на живеење, даде аргументи за својот избор,   го опише своето однесување како турист/ одмарач[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]А1/2[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 30 88
Пракса 1 3
Оценување 3 9
Вкупен број на часови 34
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support