Опис на програма

Курсот е наменет за возрасни слушатели со покажано  знаење на ниво Б2.2  за да влезат во осми степен.

  • Од тематски аспект: верувања, религија, моралните вредности, толеранција, политика, еднаквост на половите, демократија, хуманост, колективност, малцинства, регионални и европски јазици, приврзаност на традициите, глобализација, минато и иднина, исчезнувањето на предмети и занаети, иновации, перспективи на светот.

● Од граматички аспект: истакнување, gérondif/participle présent / passé и глаголските придавки, еуфемизми, хомоними со два рода, промена на значењето на придавката со промена на местото, неодредени заменки, синтеза на заменките, синтеза на сврзниците, антоними, јазични регистри, синтеза на глаголските времиња и начини, зборови позајмици, компарација, и степенување

Резултати од програма

[:mk]По завршување на програмата учесникот ќе знае да зборува во прилог на одредена граѓанска кауза, изрази  мислење за политичко учество, престави и одбрани  вредности на кои е приврзан, дебатира за улогата на хуманитарните акции, направи писмена синтеза на документи, ги побара своите права, изрази неслагање, аргументира за да се спротистави на некоја одлука, дебатира за изборот на јазиците во мултилингвистичка држава, напише  извештај за  информации од радио, го изрази  своето мислење за современ општествен феномен, напише  писмо во списание во рубриката писмо од читателите, спореди  факти и бројки, зборува за иновациите, усмено презентира и  го  аргументира  своето гледиште.[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Б2.2[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 30 88
Пракса 1 3
Оценување 3 9
Вкупен број на часови 34
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support