Опис на програма

Главната цел на програмата „Фризер за жени“  е насочена кон вработување во  фризерски салони и самовработување на поголем број на лица преку  стекнување на стручно оспособување во областа на фризерството. Со помош на теоретска и практична настава учесниците ќе се оспособат за работа за занимањето фризер.

Посебната програма Фризер за жени им овозможува на учесниците стручно оспособување и стекнување на основни  познавања за занимањето  фризер. Програмaта ги  оспособува учесниците да:   воспоставуват професионална комуникација со клиентите;  разликуват и користат опрема, прибор и алат за работа;  користат  принципи за безбедност при мерка на работа;  приготвуват клиент за обликување на фризура;   разликуват разни постапките на третирање на скалпот;  разликуват разни постапки за изработка  на фризури;  мијат коса, потстрижуват, обликуват, бојат и белат коса;  применуват норми на работна етика.

Програмата се состои од торетски и практичен дел. Теоретскиот дел ќе биде  реализиран од обучувач со завршено  високо образование, односно, студии по  медицина  или  фармација или биотехнологија. Практичниот дел ќе биде рализиран од мајстор-фризер или фризер со нјамалку тригодишно работно искуство Фризер за жени

Обуката е со времетраење од 3 месеци, односно,  254 часа  или 22 часа неделно од кои 63 часа или 25% теоретска настава, а 166 часа или 65% практична настава, 25 час или 10% за проверка на знаењето. Времетраењето на еден час е 60 минути.

Оценувањето на стекнатите знаења на учесниците  ќе се спроведува усно , писмено и преку практична работа.За секој ученик ќе има посебно портфолио.

По реализација на посебната програма, се полага завршен испит со што учесникот се здобива со сертификат ‘’Фризер за жени“.

Резултати од програма

По завршување на обуката учесникот ќе биде способен да :  
 • Подготвува, организира и планира работни задачи;
 • Почитува мерки за рационално користење струја, материјал и време;
 • Применува прописи за добра хигиенска пракса ;
 • Применува прописи за заштита при работа;
 • Разликува  потребни алати, прибори, материјали за работа  при фризерските постапки;
 • Избира, употребува и одржува алат, прибор и апарати
 • Пoдготвува клиент за третман
 • Мие коса, потстрижува, обликува, бои и бели коса.
Применува норми на работна етика.

Критериуми за влез во програмата

[:en] [:al] [:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 63 25
Пракса 166 65
Оценување 25 10
Вкупен број на часови 254

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support