Опис на програма

Главната цел на програмата е учесниците да се стекнат со знаење, вештини и компетенции за фризер. Начинот на реализација на програмата е преку теоретска настава и практична обука и води до стекнување на сертификат за фризер.

По успешното завршување на програмата  учесникот ќе  се оспособи самостојно да подготвува, организира и извршува работни задачи; рационално користи материјали, опрема и време; комуницира со корисниците на услуги; приготвува клиент; разликува методи за одредување на статусот на косата, идентификува и правилно користи приборот и средствата за работа, избира средства за миење на косата,          мие коса, изведува различни техники на масажа на скалп, користи основните техники на фенирање, боење, шатирање, бланширање, применува техники за виткање на коса, користи основните техники на потстрижување на долга, средна и кратка коса, гарантира за квалитетот на извршените работи и услуги и одговара за нив; да извршува работите во согласност со прописите за заштита на работната средина и околината, да ги познава правата од работен однос, комуникација со соработници и сл.

Времетраењето на програмата е 210 часа од кои 46 часа се стручна теорија, 144 часа се практична обука во реални работни услови и 20 часа се наменети за оценување.

Проверка на знаењето и оценувањето ќе се изведува во тек на обуката и на крај од обуката како завршен испит. Програмата ќе се изведува неколку пати неделно во договор со учесниците на програмата во училница/просторија опремена согласно норматив за опрема и наставни средства и помагала и во фризерски салон соодветно опремен. За реализација на програмата ќе бидат вклучени двајца предавачи: лице со завршени студии по медицина и професионален фризер.

Програмата нуди можност за напредување на повисоки нивоа-курсеви (Напреден курс и Специјализиран курс).

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Учесникот да има завршено најмалку основно образование. Возраст над 15 години.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 66
No instructions found !
Пракса 144
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 210
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support