Опис на програма

Оспособување на учесниците за кроење и шиење облека. Програмата опфаќа кроење и шиење на облека преку конструкција на кроеви, работа со кроеви и шиење на скроената облека. Акцентот е на практичната работа, техники на шиење, работа со ткаенина, правилна конструкција и употреба на кроеви според градба на тело, редоследно поврзување на скроените делови со нивно шиење, изработка на носливи парчиња облека . Се состои од  5 модули за кои се стекнува еден сертификат. За реализација на програмата планирани се 240 часа  кои на учесниците ќе им овозможат  самостојно извршување на дејноста.

Резултати од програма

[:mk]По завршување на програмата учесникот ќе биде оспособен правилно да работи со машина за шиење; да воведува игла, да вденува конец, да прави составни и украсни шевови; да крои и шие разни модели на здолниште, пантолони, блуза, фустан, кошула; фустан-тиролка, елек, да шие колани, џебови, манжетни, јаки, ракави, да опшива и подвива, да поправа готови производи, да комуницира со клиенти,  со што ќе може да конкурира на пазарот на трудот[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Нема посебни, не мора да има предходни знаења[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 20 20
Пракса 70 70
Оценување 10 10
Вкупен број на часови 240
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support