Опис на програма

Програмата за  занимањето шминкер се темели на стандардите за занимањето кои се постигнуваат преку стручно теоретски содржини и практична обука во времетраење од 220 часа. Содржините од  стручната теорија се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во салони за шминкање. По успешното завршување учесникот во програмата ќе може да  разликува типови кожи, кожа во зависност од животната доба и врз основа на тоа  и обликот на лицето  и очите да изведува различни текстури и различни техники, да  корегира лице и руменило, да шминка   очи со различни текстури, да корегира; веѓи, надградба на трепки, да корегира усни, да изведува дневна, вечернa, венчална, новогодишна и за други пригоди , ќе може да тонира тен да ги припрема препаратите и процедурите за шминкање, да креира и стилизира и да го подготвува работното место и клиентот за шминкерски  постапки  со безбедност од инфекции.Ги ги познава правата од работен однос и отварање на сопствен бизнис

По успешно завршување на програмата се полага завршен испит  со што учесникот се здобива со сертификат за работна оспособеност според сертифицирана програма за шминкер

Резултати од програма

[:mk]Учесникот  по успешното завршување на програмата ќе може да самостојно да работи шминкер во козметички салон, или да се самовработи  со отварње на салон за шминкање и естетско обликување на ликот. Учесникот ќе применува повеќе различни видови на текстури и техники во зависност од обликот на лицето и очите, ќе тонира, ќе шминка, стилизира и ќе аплицира професионална шминка, ќе обликува  веѓи и трепки, ќе ги користи апарати  за наведени третмани за шминкање, ќе ги одржува апаратите и приборот со кој ќе работи, ќе  ги применува хигиено технички мерки за лична и заштита на работната средина, ќе се штити себеси и клиентите од разни инфекции, ќе ги познава правата од работен однос и водење на сопствен бизнис. -Ќе одржува хигиена -Ќе подготвува работно место -Ќе го подготвува клиентот -Ќе тонира -Ќе изведува шминка во зависност од пригодата -Ќе корегира и обликува веѓи -Ќе шминка стилизира и изведува шминка[:]

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Завршено основно образование и возраст над 15 години.[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 44 20
Пракса 154 70
Оценување 22 10
Вкупен број на часови 220
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support