Опис на програма

Примарната цел на програмата „Масер“е насочена кон професионално оспособување во областа на нега и масажа на тело. Со помош на програмата, преку теоретска и практична настава, учесникот ќе се запознае со организацијата на работа во козметичките салони, со работниот простор, опремата и инвентарот. Да научи да применува различни масерски постапки. Ќе се применува стручна терминологија и учениците ќе бидат запознаени со работните задачи, со правилата за безбедност и заштита при работа и здравје.
Теоретскиот дел ќе биде реализиран од наставен кадар, согласно нормативот за наставен кадар за стручно образование, лекар по општа медицина, додека практичниот дел ќе биде рализиран од физиотерапевт. Оспособувањето за масер подразбира обука на која што кандидатот ќе стекне знаење и вештини за масажа, ќе совлада техника нарачна масажа, масажни зафати, техника на масажа на поедини делови од телото, како и употреба на козметички препарати за масажа. За време на обуката ќе се научи што значи професионален однос кон клиенти, успешна и квалитетна комуникација, како да се изгради добар имиџ на салонот и да се оствари успешно работење.
Проверувањето на учесникот во обуката се изведува во текот на целата обука на крај од темата и на крај со завршен испит. Времетраењето на програмата е 3 месеци, односно 210 часа, од кои теорија 42 часа, пракса 147 часа и оценување 21 часа.
По завршувањето на 3 месечна обука се спроведува завршен испит, и по полагањето на истиот се стекнува со сертификат за „Mасер’’.

Резултати од програма

По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да > - организира прием на клиентот во салонот, - идентификува средства и препарати за масажа, - разликува методи за одредување на статусот на клиентот за масажа, - индентификува и правилно користи приборот, уреди, апарати и средствата за работа, - избира средства и препарат за различен третман на масажа, - применува техниките на класична масажа на тело со употреба на масажни масла според, типот на кожата, како и со билни и фито - ароматски масла, - изведува релаксациона масажа на разни типови на кожа на лице и тело, - користи основни и специјални третмани за антицелулитна масажа, - изведува арома масажи со разни комбинации на масла и серуми, - развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење, - применува прописи за заштита при работа и заштита на животната средина.

Критериуми за влез во програмата

Учесникот да има завршено најмалку основно образование и возраст над 15 години

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 20 20
Пракса 147 70
Оценување 21 10
Вкупен број на часови 210
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support