Опис на програма

Главна цел на програмата е учесниците да се стекнат со знаења и вештини од областа на компјутерските мрежи.

Програмата започнува со изучување на типови на компјутерски мрежи според големината, начинот на поврзување, начинот на пристап како и нивната архитектура.

После тоа програмата продолжува со изучувaње на мрежната опрема и различните медиуми за пренос.

Следна работа која ќе се научи се мрежните сервиси и мрежните протоколи.

На крајот на програмата е опфатена приватноста и безбедноста на интернет, разните облици на компјутерски криминал, како и мерките за заштита.

Целокупната обука ќе се одвива во компјутерски училници опремени со потребната компјутерска и мрежна опрема.

Програмата се реализира преку теоретска и практична настава при што акцентот е ставен на практичната обука.

Времетраење на програмата е 104 часа: 48 часа се посветени на теоретска настава, 56 часа се практична обука.

 

Оценувањето и вреднувањето на постигнатиот успех на учесникот при неговото следење на програмата се спроведува преку проверка на знаење (писмено и практично).

На крајот од обуката се спроведува завршен испит – кој исто така има писмен и практичен дел и преку него се проверува комплетно стекнатото знаење и вештина на кандидатот.

По завршувања на програмата и положениот завршен испит, учесниците се стекнуваат со сертификат „ОПЕРАТОР ЗА КОМПЈУТЕРСКИ МРЕЖИ“.

Резултати од програма

Критериуми за влез во програмата

[:mk]Завршено средно четиригодишно образование[:]

Времетраење на програмата

Времетраење на програма Вкупен број на часови Изразено во проценти
Теорија 48
No instructions found !
Пракса 80
No instructions found !
Оценување
No instructions found !
No instructions found !
Вкупен број на часови 128
Copyright © 2016 Adult Education Centre. This project has been funded with support from European Commission. This web site reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
top
© 2018 Developed by Unet
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support